مهارت محور شدن دروس و تعریف سرفصل ها براساس نیاز منطقه ای،

برخی رشته ها برای ۵۰ سال قبل هستند

برخی رشته ها برای ۵۰ سال قبل هستند

به گزارش بیست و یکم، رئیس دانشگاه اصفهان، ضمن اشاره به لزوم مهارت محور شدن دروس دانشگاهی، در رابطه با عمر بعضی از رشته های تحصیلی توضیح داد: بعضی از رشته های دانشگاهی برای ۴۰ یا ۵۰ سال قبل هستند و در گذر زمان هیچ گاه بروزرسانی نشده اند. در این حوزه مطالعات بین رشته ای باید تقویت شود که برمبنای آن بتوان رشته های متناسب با نیاز روز تعریف کرد.


دکتر حسین هرسیج در گفتگو با ایسنا، با بیان این که یکی از مباحث اصلی که این روزها در ارتباط با دانشگاه ها مطرح می شود، مساله جامع محور بودن دروس دانشگاهی است؛ خاطرنشان کرد: دروسی که در دانشگاه ها عرضه می شوند باید مبتنی بر مسائل مبتلابه جامعه باشند. مسائل و مشکلات جامعه باید شناسایی شود و برپایه مسائل شناسایی شده، رشته های دانشگاهی تعریف شود.
وی با اشاره به اینکه بعضی از رشته های دانشگاهی تنها به صورت تئوریک عرضه می شوند و دانشجو به صورت عملی نمی تواند از دانش خود بهره ببرد، توضیح داد: به صورت مثال، یک دانشجوی رشته زمین شناسی با تمام سنگ های دنیا در دروس نظریه خود آشنا می شود اما هنگامی که وارد معدن می شود، نمی تواند جنس سنگ را تشخیص دهد.
دکتر هرسیج در رابطه با تعریف رشته های دانشگاهی متناسب با ظرفیت و پتانسیل هر منطقه اظهار داشت: رشته های دانشگاهی باید متانسب با نیاز هر استان باشد و بومی سازی شوند. اصفهان، یک شهر توریستی است؛ ازاین رو خیلی از مؤلفه ها می تواند بر اساس این پتانسیل تعریف شود یا گسترش یابد. رشته گردشگری می تواند یک فرصت مناسب باشد اما چنین رشته ای در دانشگاه اصفهان وجود ندارد.
وی افزود: اینطور تصور نشود که تعریف رشته بر مبنای نیاز هر منطقه محدود به رشته های علوم انسانی شود بلکه رشته های فنی مهندسی هم می توانند برپایه نیاز صنعت باشد. به صورت مثال، صنایع فولاد و پتروشیمی در استان اصفهان وجود دارد، دانشگاه باید با این صنایع وارد مذاکره شود و برپایه نیازهای پژوهشی و آموزشی آنها، رشته های تحصیلی را گسترش دهد. دانشگاه ها نباید خویش را در یک فضای کوچک قرار دهند و خویش را محدودکنند.
این استاد دانشگاه توضیح داد: تنها در عالم ذهن سیر می نماییم، باید وارد دنیای حقیقت شویم. حقیقت در اینست که نیازهای جامعه را شناسایی نماییم و با عنایت به این نیازها، رشته های دانشگاهی را تعریف نماییم. اگر تعریف رشته های دانشگاهی برمبنای نیاز هر منطقه باشد، باید بعضی از رشته ها را برای همیشه به دست فراموشی سپرد و به جای این رشته ها، رشته ای جدید تعریف کرد.
دکتر هرسیج اظهار نمود: دانشگاه ها برمبنای صنایع خلاق می توانند علوم انسانی نوین را گسترش دهند، آنچه که در ارتباط با گذشته است نباید گسترش یابد. هم اکنون، رشته های قدیمی گسترش می یابند و رشته ای جدید در خصوص نیاز منطقه تعریف نمی گردد. اگر بخواهیم به شرایط کنونی ادامه دهیم، قطعا، با خیل بیشتری از فارغ التحصیلان بیکار دانشگاهی مواجه می شویم.
رئیس دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه دانشگاه ها باید در یک آمایش سراسری مورد جراحی عمیق قرار گیرند، خاطرنشان کرد: خیلی از دانشگاه های آزاد، دولتی و غیرانتفاعی نباید وجود داشته باشند. دانشگاه ها به واسطه مباحث سیاسی گسترش می یابند. اگر یک مرکز یا دانشگاه صرفاً برای خشنودی یک چهره سیاسی راه اندازی شود، قطعا، اهداف آموزش عالی هیچ گاه محقق نمی شود.



1401/10/10
10:43:08
0.0 / 5
485
تگهای برخی رشته ها برای ۵۰ سال قبل هستند: آموزش , پژوهش , دانشگاه , صنعت
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
بیست و یکم