كشف گونه ای از قهوه كه تصور می شد منقرض شده
بحران تغییرات جوی تأثیر مخربی بر روی دما و الگوهای بارشی در سرتاسر جهان گذاشته است. یکی از بی شمار محصولاتی که در معرض خطر است قهوه است که برای بشریت بسیار گرانبهاست.
به گزارش بیست و یکم به نقل از ایسنا و به نقل از آلرت، حالا دانشمندان گیاه قهوه ای را یافته اند که در مقابل تغییرات آب وهوایی شدید ناشی از تغییر فصول مقاوم تر است. این گیاه که قهوه ی استنوفیلیا(Coffea stenophylla) نام دارد گونه ای وحشی و نسبتا کمیاب در آفریقای غربی است و در مقایسه با گیاه قهوه ای که معمولا استفاده می نماییم در مقابل تغییرات جوی مقاوم تر است.
علاوه بر این، این گیاه طعمی مشابه قهوه ی با کیفیت عربیکا(Arabica) دارد که از گیاه عربیکا ایجاد می شود. ازاین رو می تواند افرادی که نوشیدنی های گرم را به خوبی می شناسند را هم راضی کند.
قهوه ی عربیکا که هم اکنون ۷۵ درصد بازار را از آن خود کرده جزو گونه های در خطر است چونکه گیاه آن برای رشد احتیاج به شرایط خاصی دارد.
محققان در این مقاله نوشتند: این گونه خاص، شرایط قابل کشت قهوه را زیاد می کند و منبعی مهم برای ایجاد گیاهان قهوه سازگار با شرایط جوی مختلف است.
گیاه استنوفیلیا در واقع در حال احیای مجدد است. پیش از این تصور می شد که این گیاه از بین رفته است و تنها جایی که میتوان آنرا یافت ساحل عاج است و طی دهه ها اطلاعات کمی از آن در دست بود اما اخیرا این گیاه در شهر سیرالئون(Sierra Leone) در آفریقای غربی یافت شده است.
دانشمندان نمونه هایی از آنرا جهت بررسی طعم آزمایش کردند و مدل سازی هایی انجام دادند تا متوجه شوند این گیاه در چه شرایطی رشد می کند. استنوفیلیا می تواند دماهای ۲۴.۹ درجه سانتی گراد را تحمل کند که از میزان تحمل گیاهان عربیکا و کنفورا(C. canephora) که ما آنرا به اسم قهوه ی روبوستا(robusta) می شناسیم بیشتر است.
تحقیقات پیشین نشان داده است که این گیاه می تواند در دوره های خشکسالی زنده بماند و تا حدودی در مقابل زنگ زدگی برگ ها هم مقاوم است. ازاین رو میتوان آنرا بعنوان گزینه ای برای پرورش قهوه در شرایط محیطی سخت در نظر گرفت. البته اگر بتوانیم میزان کافی از آنرا پرورش دهیم.
محققان در مقاله شان نوشتند: پرورش ضعیف استنوفیلیا علت اصلی عدم موفقیت آن در تبدیل شدن به محصولی جهانی است، باآنکه رقابت با قهوه ی روبوستا که همزمان با کاهش تولید گیاه استنوفیلیا تبدیل به کالایی جهانی شد هم از عوامل اصلی این مورد است.
قهوه ی استنوفیلیا طی یک سال قبل در آزمایش های طعم و مزه موفق بوده است. همینطور این گیاه را میتوان به گیاهان دیگر پیوند زد تا سبب ایجاد مقاومت در مقابل شرایط جوی سخت سایر گیاهان شود.
تغییر گونه ها و حرکت به سمت گونه های مقاوم تر تنها چاره ای است که این صنعت دارد. جابه جایی مزارع کشت قهوه هم جزو گزینه هایی است که مورد بررسی قرار می گیرد. البته رفع این مشکل به صورت ریشه ای بهترین چاره است یعنی حل مشکل تغییرات اقلیمی.
محققان حالا در حال کاشت نهال های استنوفیلیا هستند تا این گیاه را بعنوان یک منبع با کیفیت برای تولید قهوه بررسی نمایند. با این وجود زمانی طول می کشد تا افرادی غیر از محققان و متخصصین طعم آنرا بچشند.
آرون دیویس(Aaron Davis) رئیس تحقیقات گیاهان قهوه در باغ گیاه شناسی رویال انگلستان می گوید: این قهوه طی یک یا دو سال آینده در کافه ها نخواهد بود اما من فکر می کنم پنج تا هفت سال دیگر شاهد ورود آن به بازار جهانی بعنوان قهوه ای با طعم قوی و پرارزش خواهیم بود.
منبع: بیست و یكم
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب