توسط محققان دانشگاه صنعتی امیركبیر محقق شد؛

كسب دانش فنی تولید 2رنگدانه طبیعی و بازیابی عناصر با ارزش از لجن

كسب دانش فنی تولید 2رنگدانه طبیعی و بازیابی عناصر با ارزش از لجن

بیست و یکم: پژوهشگران کشور طی 3پروژه دانش فنی تولید رنگدانه از خاک هرمز، لجن خودروسازی، همین طور بازیابی عناصر با ارزش از لجن آندی مس را به دست آوردند.



به گزارش بیست و یکم به نقل از دانشگاه صنعتی امیر کبیر، در این دانشگاه دانش فنی تولید رنگدانه از لجن خودروسازی، تولید رنگدانه طبیعی از خاک سرخ هرمز و بازیابی عناصر با ارزش از لجن آندی مس در پیش گرفته شد.
محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر معتقدند در هر سه پروژه، بحث بومی سازی تولید ترکیباتی مانند سولفید سلنیم با گرید بهداشتی، سلنیوم فلزی تجاری، رنگدانه قرمز ایرانی و رنگدانه سفید در اولویت بوده است.
این طرح ها برمبنای امکانات و شرایط ایران و با قابلیت سرمایه گذاری پایین تر طراحی شده است. مزیت های رقابتی طرح های تولید رنگدانه استفاده از روش های با حجم سرمایه گذاری اولیه کمتر، استفاده از روش هایی بر پایه امکانات موجود در داخل و تجهیزات و مواد اولیه ساخت داخل، جلوگیری از واردات این محصولات و خروج ارز محسوب می شود. تمام هزینه های صرف شده در این سه پروژه، با بهره گیری از عقد قرارداد با واحدهای صنعتی تامین شده است.
دو قرارداد در وزارت صنایع و معادن- طرح صنایع نوین، دو قرارداد با صنایع مس ایران و یک قرارداد با بخش خصوصی منعقد شده است. همین طور هر سه پروژه به شکل کار تیمی در آزمایشگاه گام با تجهیزات ساخت داخل به نتیجه رسیده است.
هزینه تمام شده محصولات تولیدی نسبت به روش های دیگر تا ۳۰ درصد کاهش داده شده است و بازگشت سرمایه روش های انتخابی، کمتر از ۱.۵ سال خواهد بود نتایج این پروژه در صنایع مس، صنایع فولادسازی، صنایع دفاعی، صنعت رنگ و سرامیک قابل استفاده می باشد.
هر سه پروژه به صورت پروسه بومی سازی شده در کشور به سرانجام رسید. دکتر مالک نادری، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر آرش قاضی تبار، فارغ التحصیل مقطع دکتری دانشگاه صنعتی امیرکبیر این ۳ پروژه را به نتیجه رساندند.
بازیابی عناصر با ارزش از لجن آندی مس با بهره گیری از روش هیدرومتالورژی
دکتر مالک نادری عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیردر خصوص طرح «بازیابی عناصر با ارزش از لجن آندی مس با بهره گیری از روش هیدرومتالورژی» اظهار داشت: برای نخستین بار در دنیا، ترکیبات مختلف از طلا، نقره، مس و سلنیم با بهره گیری از روش هیدرومتالورژی و در دمای کمتر از ۹۰ درجه سانتی گراد با بازده بیش از ۹۵ درصد و با خلوص تجاری، از لجن آندی مس به دست آمد که این روش هم اکنون در مرحله ثبت پتنت در آمریکا است و در ایران نیز ۳ اختراع داخلی ثبت شده و یک اختراع داخلی در مرحله داوری است.
نادری اضافه کرد: مشکل روش های پیشین، استفاده از دمای بالا و روش های پرهزینه و آلوده کننده محیط زیست بود که در روش حاضر، به خصوص در مورد ترکیب سلنیم فلزی، از روش هیدرومتالورژی با سرمایه گذاری اندک و دوستدار محیط زیست استفاده شده است.
وی افزود: تولید سلنیم در دو حالت سولفید سلنیم با گرید بهداشتی و سلنیم فلزی با گرید صنعتی برای نخستین بار در دنیا به این صورت انجام شده است که می تواند قابل تعمیم به دیگر منابع سلنیم دار باشد. صنایع مس، صنایع دفاعی و صنایع فولادسازی و آلیاژسازی می توانند از نتایج طرح بهره ببرند.
تولید رنگدانه قرمز از خاک هرمز
آرش قاضی تبار درباب طرح «تولید رنگدانه قرمز با خلوص بالا از خاک سرخ جزیره هرمز» اظهار داشت: از خاک سرخ جزیره زیبای هرمز که بین ۵۰ تا ۶۰ درصد آن ترکیب هماتیت (اکسید آهن) است، رنگدانه های با خلوص ۸۵% هماتیت و ۹۵% هماتیت با رنگ قرمز ایرانی و قرمز هندی تولید شدند.
وی اضافه کرد: این روش در ایران ثبت اختراع شده و دارای تاییدیه اختراع از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران است که می توان از خام فروشی خاک سرخ جلوگیری کرد و رنگدانه قرمز ایرانی را در داخل کشور تولید کرد.
قاضی تبار درباب این طرح اشاره کرد: این پروسه نیز پروسه هیدرومتالورژی است که حجم سرمایه گذاری اولیه آن نسبت به دیگر فرآیندهای تولید رنگدانه، پایین تر است و این رنگدانه تماماً به شکل واردات در کشور تامین می شود که با داشتن منابع طبیعی اولیه برای تولید رنگدانه، می توان بومی سازی تولید رنگدانه را با این روش شروع کرد و از واردات جلوگیری کرد.
وی اضافه کرد: در صورت همکاری معدن جزیره هرمز، آماده ارائه دانش فنی برای تولید رنگدانه قرمز خواهیم بود.
تولید رنگدانه سفید از لجن خودروسازی / کاربرد در صنعت رنگ سازی و تولید آلومینیوم
قاضی تبار درباب طرح «تولید رنگدانه سفید دی اکسید تیتانیوم از لجن رنگ خودرو» اضافه کرد: مشکل زیست محیطی پساب کارخانه های خودروسازی که لجن رنگ خودرو است با بهره گیری از روشی هوشمندانه، در این طرح مرتفع شد.
به گفته وی، در این طرح ترکیبات با ارزش دی اکسید تیتانیم بعنوان رنگدانه سفید و پودر آلومینا که منبع اصلی تولید آلومینیم است با خلوص تجاری تولید شد.
وی اظهار داشت: رنگدانه سفید در کشور تولید نمی گردد و تماماً از راه واردات تامین می شود که باتوجه به تولید بیش از ۶۰۰۰ تن لجن رنگ در سال و وجود ۲۰% رنگدانه سفید در این لجن، بازیابی این ماده مورد توجه خواهد بود.
وی اشاره کرد: رنگدانه تولیدی، دارای تاییدیه از شرکت های رنگ همچون طیف رنگ سایپا است. همین طور در بخش خنثی سازی این لجن، روش انتخابی به شکلی بوده است که خنثی سازی موجب تولید ترکیبات کربنی با ارزش همچون کربن سیاه بعنوان یک ماده پراستفاده در صنایع مختلف شده است.
به گفته وی مشابه روش ارائه شده در این طرح، تنها در کارخانه فورد وجود دارد. این طرح در کانون پتنت تاییدیه ثبت پتنت در آمریکا را نیز دریافت کرده است و به زودی پتنت این روش در آن کشور و همین طور در داخل کشور ثبت خواهد شد.
دکتر نادری افزود: هم اکنون در بخش نیمه صنعتی در حال کار هستیم و آماده عقد قرارداد با خودروسازها و شرکت های زیست محیطی خواهیم بود.


منبع:

1399/10/29
17:29:01
0.0 / 5
606
تگهای كسب دانش فنی تولید 2رنگدانه طبیعی و بازیابی عناصر با ارزش از لجن: آزمایش , بازی , پژوهش , تولید
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
بیست و یکم