در نشست تخصصی آب، توسعه و مهاجرت اقلیمی مطرح شد

دلیلهای آلودگی رود ارس در بالادست

دلیلهای آلودگی رود ارس در بالادست

به گزارش بیست و یکم، عضو هیات علمی دانشگاه تبریز با اشاره به چالش های رود ارس، اظهار داشت: کشور ارمنستان بدون تمهیدات مهندسی نسبت به توسعه صنایع معدنی خود اقدام نموده که سبب نشت و ورود شیرابه ها به رود ارس شده است و سبب شده رود ارس به عنوان شاخه حیاتی کشور گرفتار آلودگی شود.


به گزارش بیست و یکم به نقل از ایسنا، مهدی ضرغامی در نشست تخصصی "آب، توسعه و مهاجرت اقلیمی" با اشاره به وضعیت جهانی در حوزه دستکاری های غیر اصولی بشر در طبیعت و مهاجرت های اقلیمی، اظهار داشت: دریای آرال از تاجیکستان شروع می شود و تا ازبکستان، قرقیزستان و ترکمنستان ادامه دارد و این حوضه آبریز در روزگاری، دریایی با تولیدات بالا بوده و الان مساله مهم آن رسوبات آلاینده کف این دریا است.
وی با اشاره به موضوعات "هیدروپلیتیک" در دنیا، اظهار داشت: در آمودریا و سیردریا، تاجیکستان به انرژی نیاز دارد و در پایین دست، ترکمنستان نیازمند آب برای کشاورزی است و عدم همکاری میان آنها باعث شده است فشار اجتماعی ایجاد شود.
ضرغامی، نمونه دیگر را در کشور ارمنستان دانست و در این زمینه توضیح داد: این کشور نسبت به توسعه صنایع معدنی خود اقدام نموده است ولی بدون تمهیدات مهندسی! این مساله سبب نشت و شیرابه ها به رود ارس شده است که سبب شده رود ارس به عنوان شاخه حیاتی کشور گرفتار آلودگی شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه تبریز با اشاره به چالش های هیرمند و کشور افغانستان، اظهار داشت: در سال گذشته، ۱۰ هزار خانوار زابلی از زابل خارج شدند.
وضعیت آب ایران
وی با تأکید بر این که به دلیلهای مختلف سرانه منابع آب تجدیدپذیر و در دسترس سالانه، کم شود، اظهار داشت: عمده ترین دلیل آن، این است که بارندگی کشور ۱۰ تا ۲۰ درصد کم شده و دمای کشور یک درجه سانتی گراد گرم تر شده است.
ضرغامی با اشاره به اثرات افزایش جمعیت، اضافه کرد: سرانه آب تجدیدپذیر به ازای هر نفر از ۵۵۰۰ متر مکعب به ۱۳۰۰ متر مکعب در ۵۰ سال اخیر رسیده که نشان دهنده کاهش سرانه آب در دسترس هر نفر است.
وی افزود: در سالهای اخیر به سبب توسعه کشاورزی، مجوز راه اندازی چاه داده نشده و چاه های غیر قانونی بالا رفته و این امر موجب رخداد پدیده فرونشست در کشور شده است که سبب لطمه رسیدن به زیر ساخت های کشور همچون خطوط ریلی، نفت و گاز شده و اگر این پدیده کنترل و مدیریت نشود، زمینه مهاجرت را فراهم خواهدنمود.
این استاد دانشگاه تبریز با اعلان اینکه فاصله زیادی بین میزان منابع و مصارف آب در کشور وجود دارد، اظهار داشت: "عدم تعادل بین منابع و مصارف کشور"، "تنش و اختلاف فزاینده اجتماعی بین ذی نفعان و ذی مدخلان آب"، "بهره وری پایین استفاده از آب"، "آسیب پذیری در مقابل وقایع حدی مانند خشکسالی و تغییر اقلیم" همچون چالش های آب در کشور به شمار می روند.
ضرغامی، افزایش فراوانی سیل و خشکسالی را از نتایج تغییر اقلیم در کشور دانست و اظهار داشت: این پدیده باعث شده هم میزان آب در دسترس کم شود و هم میزان آب در محور زمان تغییر کرده است؛ به این معنا است که آب در دسترس که باید در طول سال پراکندگی داشته باشد، به یک باره بوسیله سیلاب در دسترس می شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه تبریز، اضافه کرد: اقدامی که دراین زمینه نیاز به اجرا داریم، این است که در مدیریت یکپارچه سیستم آب و محیط زیست بازبینی داشته باشیم و دراین زمینه بجای داشتن یک وزارتخانه متمرکز برای کنترل چاه ها نیازمند شبکه سازی دراین زمینه هستیم.




منبع:

1402/03/30
11:36:58
0.0 / 5
369
تگهای دلیلهای آلودگی رود ارس در بالادست: تولید , دانشگاه , سیستم , مهندس
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
بیست و یکم