علاقه مندی پشه ها به طیف خاصی از رنگ ها!

علاقه مندی پشه ها به طیف خاصی از رنگ ها!

بیست و یکم: مطالعه ای جدید به رهبری دانشمندان دانشگاه واشنگتن نشان میدهد که پشه ها به سمت رنگ هایی خاص جذب می شوند و از برخی رنگ ها دوری می کنند.


به گزارش بیست و یکم به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، براساس این مطالعات پشه ها به سمت رنگ های قرمز، نارنجی، سیاه و فیروزه ای جذب می شوند و از رنگ هایی مثل سبز، بنفش، آبی و سفید دوری می کنند.
پژوهشگران براین باورند که این مساله به توضیح نحوه یافتن میزبان توسط پشه ها کمک می نماید برای اینکه پوست انسان بدون در نظر گرفتن رنگدانه ها، از خود سیگنال های قرمز-نارنجی ساطع می کند.
"جفری ریفل"(Jeffrey Riffell) استاد زیست شناسی دانشگاه واشنگتن و نویسنده این مقاله، می گوید: بنظر می رسد پشه ها برای یافتن آنچه در اطراف آنها قرار دارد از حس بویایی استفاده می نمایند. زمانی که آنها ترکیبات خاصی مانند دی اکسید کربن تنفس ما را استشمام می کنند، این رایحه چشم آنها را تحریک می کند تا رنگ ها و الگوهای خاص بصری را که به میزبان مورد نظر آنها ارتباط دارند، اسکن کرده و به سمت آن حرکت کنند.
این یافته ها نشان میدهد که چگونه حس بویایی پشه بر نحوه واکنش آنها به نشانه های بصری اثر می گذارد.
به قول پژوهشگران، دانستن این که چه رنگ هایی پشه های گرسنه را جذب می کند می تواند به طراحی بهتر مواد دفع کننده پشه، تله ها و روش های دیگر برای دور کردن این حشرات کمک نماید.
ریفل می گوید: سوالی که همیشه از من می پرسند این است که چه کاری انجام دهم تا پشه ها من را نیش نزنند. من همیشه می گفتم سه نشانه اصلی وجود دارد که پشه ها را جذب می کند: نفس شما، عرق شما و دمای پوست.
در این مطالعه ما به نشانه چهارم رسیدیم و آن رنگ قرمز است که نه فقط در لباس شما یافت می شود بلکه در پوست همه افراد دیده می شود. رنگ پوست اهمیت خاصی ندارد.
پژوهشگران در آزمایش های خود، رفتار پشه های زرد ماده موسوم به آئدس(Aedes aegypti) را در مقابل نشانه های بصری و بویایی مختلف بررسی کردند.
مشابه همه ی پشه ها، در آئدس ها نیز تنها گونه ماده از خون تغذیه می کند و نیش آن موجب ایجاد تب دنگی، تب زرد و زیکا می شود.
پژوهشگران پشه ها را بصورت منفرد با اسپری بوهای خاص و نمایش الگوهای بصری آزمایش کردند.
بدون وجود محرک های بویایی پشه ها نقطه قرار گرفته در پایین محفظه را بدون توجه به رنگ آن، نادیده می گرفتند اما بعد از افزودن گاز دی اکسید کربن به درون محفظه به سمت نقطه ی قرمز، نارنجی، سیاه یا فیروزه ای جذب شدند در صورتیکه نقطه سبز، آبی یا بنفش را همچنان نادیده گرفتند. تحقیقات قبلی نشان داده که گاز دی اکسید کربن فعالیت پشه های ماده را بیشتر می کند.
انسان ها طول موج های مختلف نور را بعنوان رنگ های متمایز می بینند. پژوهشگران نمی دانند که آیا پشه ها رنگ ها را مثل ما درک می کنند یا خیر اما بیشتر رنگ هایی که پشه ها بعد از استشمام دی اکسید کربن ترجیح دادند در طیف طول موج های بلند قرار داشتند.
پوست انسان نیز فارغ از رنگی که دارد سیگنالی با طول موج بلند قرمز-نارنجی ساطع می کند. زمانی که تیم ریفل محرک را با دست یک محقق جایگزین کردند پشه ها همچنان به سمت آن پرواز کردند. استفاده از فیلترهایی برای حذف سیگنال هایی با طول موج بلند یا پوشیدن دستکش سبز رنگ موجب عدم جذب پشه ها شد.
این مطالعه در مجله Nature Communications انتشار یافته است.




منبع:

1400/11/16
23:10:38
0.0 / 5
678
تگهای علاقه مندی پشه ها به طیف خاصی از رنگ ها!: آزمایش , پژوهش , تحقیقات , دانشگاه
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
بیست و یکم