تشخیص یك بیماری چشمی خطرناك ۱۸ ماه زودتر میسر شد

تشخیص یك بیماری چشمی خطرناك ۱۸ ماه زودتر میسر شد

بیست و یكم: پژوهشگران ˮكالج دانشگاهی لندنˮ(University College London) در مطالعه اخیرشان موفق به توسعه یك آزمایش مبتنی بر هوش مصنوعی شده اند كه توسط آن می توانند علام اولیه پیشرفت بیماری آب سیاه را شناسایی كنند.


به گزارش بیست و یکم به نقل از ایسنا و به نقل از مدیکال اکسپرس، بنا بر گفته پژوهشگران انگلیسی، آزمایش مذکور می تواند ۱۸ ماه زودتر پیشرفت بیماری "آب سیاه" را در مقایسه با روش فعلی "استاندارد طلا"(gold standard) تشخیص دهد. در پزشکی و آمار، آزمایش استاندارد طلا معمولاً آزمایش تشخیصی یا آزمون فرض آماری است.
آب سیاه یا گلوکوم(glaucoma) اصطلاحی برای توصیف گروهی از اختلالات چشمی با علت های متفاوت ولی اثری بالینی و مشترک بر روی چشم و عصب بینایی و وابسته به فشار داخل چشمی است. پس این مشکل می تواند به بینایی چشم لطمه برساند که غیرقابل برگشت است و در صورت عدم معالجه سبب کوری می شود.
آزمایش مذکور که مبتنی بر الگوریتم هوش مصنوعی است می تواند به سرعت انجام آزمایشات بالینی و پزشکان در تشخیص بیماری آب سیاه کمک شایانی کند.
پروفسور "فرانسسکا کوردیرو"(Francesca Cordeiro) پژوهشگر ارشد این مطالعه از کالج دانشگاهی لندن اظهار داشت: ما موفق به توسعه یک روش سریع، خودکار و بسیار حساس شده ایم که می تواند به ما در شناسایی افرادی که در معرض خطر پیشرفت بیماری آب سیاه قرار دارند و پیشرفت این بیماری ممکنست منجر به کوری آنها شود، کمک نماید.
آب سیاه بیماری چشمی است که در صورت عدم پیشگیری می تواند منجر به کوری شخص شود. ۶۰ میلیون نفر در جهان مبتلا به این بیماری هستند و تخمین زده می شود از آنجائیکه میانگین سن افراد جهان رو به افزایش است، این تعداد تا سال ۲۰۴۰ دو برابر نیز خواهد شد. از دست دادن بینایی در بیماری آب سیاه به سبب مرگ سلول های شبکیه و در بخش پشتی چشم رخ می دهد.
آزمایشی که پژوهشگران آنرا به وجود آورده اند "دارک"(DARC) نام دارد و مخفف جمله "تشخیص سلول های شبکیه آپوپتوزیس"(Detection of Apoptosing Retinal Cells) است. طی این آزمایش یک رنگ فلورسنت بوسیله تزریق به بازو وارد جریان خون می شود و به سلول های شبکیه متصل می شود و موجب روشن شدن سلول های شبکیه که در پروسه آپوپتوز قرار دارند(نوعی مرگ برنامه ریزی شده سلول) می شود. آپوپتوز (Apoptosis) یا آپوپتوزیس، گونه ای از مرگ سلولی یا زوال سلولی طی پروسه مرگ برنامه ریزی شده سلول است که در جانداران پرسلولی به وقوع می پیوندد. سلول های لطمه دیده هنگام معاینه چشم سفید به نظر می رسند. هرچه سلول های لطمه دیده بیشتری شناسایی شوند تشخیص آزمایش دارک دقیق تر خواهد بود.
یک از چالش های ارزیابی بیماری های چشمی این است که متخصصان اغلب هنگام مشاهده اسکن های یکسان، نظرات مختلفی دارند و به صورتی با یکدیگر اختلاف نظر دارند و بنا بر این پژوهشگران از الگوریتم هوش مصنوعی برای توسعه آزمایش خود استفاده نموده اند.
در آزمایش بالینی فاز دوم دارک، پژوهشگران از الگوریتم هوش مصنوعی برای ارزیابی چشم ۶۰ فرد(۲۰ فرد مبتلا به آب سیاه و ۴۰ فرد تحت کنترل سالم ) استفاده نمودند. هوش مصنوعی نخست با تجزیه و تحلیل اسکن های شبکیه(پس از تزریق رنگ) افراد سالم آموزش داده شد. سپس از الگوریتم هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل اسکن های شبکیه بیماران مبتلا به آب سیاه استفاده نمودند.
پژوهشگران افرادی که در این مطالعه شرکت کردند و هوش مصنوعی اسکن های شبکیه آنها را طی ۱۸ ماه مورد بررسی و آزمایش قرار دادند تا وضعیت چشم آنها را بررسی نمایند.
محققان با بهره گیری از الگوریتم هوش مصنوعی مذکور توانستند ۱۸ ماه زودتر و قبل از اینکه فناوری تصویربرداری شبکیه استاندارد OCT استاندار طلا بتواند، موفق به تشخیص "آسیب گلوکوماتوز پیشرونده" (progressive glaucomatous damage) شدند و با بررسی داده های دارک دریافتند هر بیمار حدودا تا حدی گلوکوم پیشرونده داشت.
پروفسور "کوردیرو" در این زمینه اظهار داشت: این نتایج بسیار امیدوار کننده است برای اینکه نشان میدهد آزمایش "دارک" می تواند بعنوان نشانگر زیستی هنگام ترکیب با الگوریتم هوش مصنوعی استفاده گردد. علاوه بر اینکه نشانگرهای زیستی برای سرعت بخشیدن در انجام آزمایشات بالینی گلوکوم مورد نیاز هستند برای اینکه این بیماری به آرامی پیشرفت می کند و سال ها طول می کشد تا نشانه های بیماری تغییر کنند. وقتی که به نشانگرهای زیستی نگاه می نماییم آنچه که بسیار جالب و در واقع غیرمعمول است، این است که آستانه شمارش واضح دارک به طرز دقیقی موفق به تشخیص پیشرفت مخرب این بیماری می شود.
دکتر "ادواردو نورماندو"(Eduardo Normando) یکی از پژوهشگران این مطالعه از کالج دانشگاهی لندن اظهار داشت: اینکه حالا قادر به تشخیص گلوکوم در مراحل اولیه و پیش بینی روند پیشرفت آن هستیم، می تواند به ما در حفظ بینایی افراد کمک نماید تا بینایی خودرا از دست ندهند. بعد از تحقیقات بیشتر در مطالعات طولی، امیدواریم که آزمایش ما بتواند کاربردهای بالینی گسترده ای در بیماری گلوکوم و سایر بیماری ها داشته باشد.
این تیم همین طور در حال استفاده از این آزمایش برای تشخیص سریع سلول های لطمه دیده چشم که می تواند ناشی از شرایط دیگری به جز گلوکوم مانند از بین رفتن سلول های عصبی، تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا وابسته به سن، ام اس و زوال عقل باشد نیز هستند. تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا(Macular degeneration) یا (AMD or ARMD) شایع ترین علت کوری در افراد مسن است. در این بیماری ماکولا یا لکه زرد تخریب می شود. ماکولا قسمت حساس به نور شبکیه و مسئول دید مستقیم و واضح است که برای کارهای دقیق مثل خواندن و رانندگی لازم است.
این فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی اخیراً توسط "آژانس نظارت بر دارو و محصولات بهداشتی بریتانیا"(MHRA) و "سازمان غذا و داروی ایالات متحده" (FDA) تأیید شده است.
محققان همین طور در حال انجام و ارزیابی آزمایش دارک در مبتلایان به بیماری ریه هستند و امیدوارند که تا آخر سال جاری، این آزمایش شاید بتواند ابزاری مناسب برای ارزیابی افرادی که به سبب مبتلاشدن به بیماری کووید-۱۹ دارای مشکلات تنفسی هستند، باشد.
آزمایش دارک توسط شرکت تازه تاسیس "نُوای"(Novai) که پروفسور کوردیرو مدیر ارشد علمی آن است، در حال تجاری سازی است.
یافته های این مطالعه در مجله" Expert Review of Molecular Diagnostics "منتشر شد.




منبع:

1399/02/15
20:51:00
5.0 / 5
2673
تگهای تشخیص یك بیماری چشمی خطرناك ۱۸ ماه زودتر میسر شد: آزمایش , آموزش , استاندارد , پژوهش
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
بیست و یکم